TULOSSA 1.4.2025: Minun mereni -elokuvan pohjalle rakennettu Innostu Itämerestä! Känn Östersjön! – ilmainen, ilmiölähtöinen ja kaksikielinen oppimisympäristö
- Minun mereni
- 25.3.
- 3 min käytetty lukemiseen

Ilmainen, eri oppiaineita yhdistävä Itämeri-oppimisympäristö sisältää Minun mereni -elokuvan, yli 30 tehtävää, opettajan materiaalin ja valokuvakirjaston lasten ja nuorten käyttöön.
Innostu Itämerestä! Känn Östersjön! -tehtävät haastavat kaikenikäiset koululaiset alakoulusta lukioon tutkimaan ja pohtimaan omaa mertaan ja Itämeren arvoa ihmiselle. Tehtävät tukevat lasten ja nuorten omaa ajattelua sekä eri oppiaineiden välistä yhteistyötä.
Tehtävät noudattavat opetussuunnitelmaa: materiaalin avulla koulu voi järjestää helposti koko koulun Itämeri-päivän tai eri oppiaineita yhdistävän Itämeri-jakson. Opetussuunitelman mukaan jokaisella oppilaalla on oikeus osallistua vähintään yhteen monialaiseen oppimiskokonaisuuteen lukuvuoden aikana.
Oppimisympäristö on Minun mereni ry:n, Koulukinon, Biologian ja maantiedon opettajien liitto BMOL ry:n ja Luontoliitto ry:n yhteistyön tulos.
1.4.2025 peruskoulun ala- ja yläkoulut sekä lukiot saavat käyttöönsä täysin uudenlaisen oppimisympäristön, joka on luotu Ari Heinilän Minun mereni -elokuvan (2024) pohjalle.
Koulukinon suoratoistopalvelusta ilmaiseksi tilattava elokuva vie oppilaat kolmen vartin oivaltavalle tutkimusretkelle saariston sokkeloihin ja Itämeren syvyyksin. Minun mereni ry:n ja Matila Röhr Distribution Oy:n elokuvayhteistyö mahdollistaa näytöksien järjestämisen myös paikallisiin elokuvateattereihin.
Elokuvassa Itämerta tarkastellaan monesta eri näkökulmasta – elävänä, mahdollisuuksien merenä. Elokuvan katsomisen jälkeen opettajien ja oppilaiden on houkuttelevaa aloittaa oman merisuhteen vahvistaminen mielenkiintoa herättävien, monialaisten ja luovien tehtävien avulla.
– Tehtävissä esimerkiksi tutkitaan hylkyjä, tutustutaan sukeltamiseen ja meriharrastuksiin, pohditaan jokaisenoikeuksia sekä opitaan Itämeren ekologiaa ja lajeja. Maastoretki-tehtävät ohjaavat tutkimaan meriroskaa, ottamaan vesinäytteitä ja mittaamaan veden näköisyyttä, Innostu Itämerestä! Känn Östersjön! -oppimisympäristön projektinjohtaja Päivi Lehti kertoo.
Itämeri-oppimisympäristö tarjoaa mahdollisuuden eri oppiaineiden yhteisyöhön
Uuden digitaalisen Itämeri-oppimisympäristön suurin etu on siinä, että meri ja järvet voi hallitusti ottaa useamman oppiaineen opetukseen ilmiölähtöisesti. Tehtäviä ovat laatineet eri oppiaineiden kokeneet opettajat ja ympäristökasvattajat yhdessä, mikä tekee materiaalista aidosti monialaisen ja eri oppiaineita luontevasti yhdistävän.
Esimerkiksi yhtenäisessä peruskoulussa koko koulu 1-luokasta 9-luokkaan voi käyttää samaa materiaalia koulun Itämeri-päivänä tai eri oppiaineiden opettajat voivat järjestää yhteisiä oppimisjaksoja.
Visuaalisesti innostava oppimisympäristö on toiminnoiltaan helppokäyttöinen. Valittavana on yli 30 tehtävää, opettajan materiaali ja elokuvantekijä Ari Heinilän valokuvakirjasto lasten ja nuorten omiin tuotoksiin.
Rajaustyökalun avulla opettajan on helppo löytää omaa opetusta tukevia tehtäviä. Myös oppilaat pystyvät etsimään itseään kiinnostavia tehtäviä hakutyökalujen avulla. Opettajille on tarjolla myös tulostettavia materiaaleja ja tehtäviä.
– Mukana on paljon vuorovaikutteisia ja toiminnallisia tehtäviä, joiden avulla keskustellaan, pohditaan, opitaan uutta, otetaan kantaa ja luodaan omia tuotoksia sekä annetaan positiivista vertaispalautetta. Omia ajatuksia ja pohdintoja voi esittää vaikkapa draaman tai kuvataiteen keinoin, tarinoimalla tai säveltämällä, Lehti avaa.
Tehtävät virittävät pohtimaan omia tunteita ja asenteita Itämerta kohtaan
Tehtävät myötäilevät Minun mereni -elokuvan kertojien Irina Björklundin, Taneli Mäkelän ja Martti Suosalon suhdetta Itämereen. Niissä painottuvat myönteiset asiat: Itämeri on elinvoimainen, mahdollisuuksien meri!
– Tehtävät virittävät pohtimaan omia tunteita ja asenteita Itämerta kohtaan ja kannustavat lapsia ja nuoria kertomaan omista luontokokemuksistaan ja omasta merisuhteestaan. Pedagogisena ajatuksenamme on liittää ympäristökasvatukseen myös asenne- ja tunnepuoli, Lehti kertoo.
Elokuvan etuna on, että se avaa merta myös niille oppilaille, jotka eivät asu tai lomaile rannikon läheisyydessä. Elokuva havainnollistaa, miten jokainen on osa suurta kokonaisuutta ja veden kiertokulkua. Koska kaikki vedet laskevat lopulta mereen, elokuva kannustaa luomaan suhteen myös omaan lähivesistöön.
– Oma merisuhteeni alkoi muodostua lapsena Astrid Lindgrenin saduista ja myöhemmin Enid Blytonin kirjoista. Myös Minun mereni -elokuvan kautta saa kosketuspintaa Itämereen: meriseikkailut kiehtovat, vaikka ei olisi ikinä merellä käynytkään, Lehti toteaa.
Innostu Itämerestä! Känn Östersjön! julkaistaan 1.4.2025!
Oletko opettaja?
Tilaa Innostu Itämerestä! Känn Östersjön! -uutiskirje: saat vaihtuvia vinkkejä teemapäivien ja oppimisjaksojen järjestämiseen eri vuodenaikoina.
Jaa uutiskirjeen tilauslinkki ja tietoa uudesta oppimisympäristöstä myös kollegoillesi!
TILAA UUTISKIRJE TÄSTÄ
Lisätietoja:
Minun mereni ry:n toiminnanjohtaja Karri Kivelä, karri.kivela@minunmereni.fi,
p. +358 413179550
Innostu Itämerestä! Känn Östersjön! -projektinjohtaja Päivi Lehti, paivi1.lehti@gmail.com, p. 0400403255
Innostu Itämerestä! Känn Östersjön! -rahoittaja:
ELY/Ympäristökasvatus
Innostu Itämerestä! Känn Östersjön! -yhteistyökumppanit:
Minun mereni ry, Koulukino, Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry, Luontoliitto ry
Minun mereni -elokuvan toteuttajat:
Motion Oy / Ari Heinilä ja Minun mereni ry
Minun mereni -elokuvan rahoittajat:
Weisell säätiö, Ålandsbanken Itämeriprojekti, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Svenska kulturfonden, Ympäristöministeriö, Konstsamfundet
Minun mereni -elokuvan yhteistyökumppanit:
Matila Röhr Productions Oy