
YTDYKNING
Ytdykning, snorkling är det enklaste sättet att utforska världen under ytan. Det kräver inga långa studier. Du måste bara lära dig och lita på att andas genom slangen och tömma den genom att blåsa.
I varma vatten behöver du bara en mask och en snorkel. Men generellt sett är det bra att använda en våtdräkt i Östersjön, som ibland säljs även i Lidl för några dussin. En våtdräkt är en bra outfit för alla som flyter i vattnet, speciellt barn! Men för en längre vistelse i vattnet rekommenderar jag en dräkt med en tjocklek på minst 5 mm, en huva och handskar samt simfötter som gör att du kan röra dig mycket smidigare.
AIDA anordnar fridykningskurser. I Östersjön är livet rikligast just på 1-5 meters djup, där det finns tillräckligt med ljus. En mer erfaren ytdykare vill också gå under ytan och då behövs ett viktbälte, eftersom våtdräkten flyter.
https://www.sukeltaja.fi/content/fi/11501/56189/Vapaasukellus.html
GUIDE TILL MARITIMA HOBBIES
Vatten som element och havet som spelplan erbjuder otaliga ekologiska hobbymöjligheter. Formad av istiden, vår unika kust och skärgård inbjuder dig att utforska och uppleva naturen - för en livstid.
Du kan paddla eller paddla till skärgården. Fritt blåsande vindar sätter fart på drakar och segel, och de som är hungriga på fart får maritima utmaningar. Under vattnet väntar en egen värld och en helt annan natur att utforskas. Äventyren kan fortsätta in i djupet, där ett unikt undervattenskulturarv väntar: tusentals exceptionellt välbevarade skeppsvrak, historia som sträcker sig hundratals år tillbaka och till och med riktiga skattskepp. Om vintern tillåter fortsätter äventyren på isdäcket, segling, skridskoåkning, fiske. Östersjön är ett stort äventyr!
I följande marina hobbyguide sammanställd av ITE-marinforskaren och filmskaparen Ari Heinilä hittar du mer än tjugo marina hobbyer. Varje hobby utvärderas på en skala från 1–5 vad gäller kostnader och krav. Varje sport kan utövas på din egen kompetensnivå, utan att vara sofistikerad. Hitta din egen sjöhobby och länkar till framtiden. Arskas YouTube-vlogg har även filmer och berättelser om olika sjöhobbyer.
Hitta ditt eget hav och njut av det!



DYKNING
2/3 av jorden är täckt av vatten. Dykning öppnar upp denna till stor del outforskade och spännande värld. Med hjälp av dykutrustning öppnar sig världen och Östersjön ses i ett nytt ljus. Även om vi inte har korallprakten i tropiska vatten, när sikten är bra, har våra vatten massor av undervattensskönhet att utforska.
Östersjön döljer också förlorad historia, tusentals skeppsvrak från århundraden tillbaka, som ofta är anmärkningsvärt välbevarade eftersom vi inte har skeppsmaskar som gnager i skogen. Det finns fortfarande riktiga skattskepp som väntar på att hittas, som Hanneke Vromes hylsa, som sjönk i värdefull last 1468.
Dykning kräver en auktoriserad utbildning, vilket kostar ca. 600 euro. Utomlands kan du få upp till 400 poäng på mindre än en vecka, men den träning du får på hemmaplan ger bättre förberedelser för våra hemmavatten.


HARPUNFISKE
Spearfishing eller Spearfishing är undervattensjakt. Det är kort väg från ytdykning till harpunfiske. Denna hobby är spännande och krävande. Förutom teknik måste du känna till fiskens beteende. Att hantera harpunen kräver också övning och omsorg. Mästarna kan hålla andan i flera minuter, eftersom fisken ofta tillagas på botten. Visst, ibland kan man få bytesdjur från ytan genom att skjuta.
Utrustningen inkluderar en tjock men flexibel våtdräkt som kan vara camo-färgad. Dessutom behöver du en huva, handskar, simfötter, mask och snorkel samt en liten dykarkniv för att döda fisken. Själva harpungeväret kan vara luftdrivet eller traditionellt, gummibandstämt. Det finns gott om olika verkningsgrader och längder, samt ett urval av harpunspjut, beroende på bytesfisken. En harpunfiskare behöver också lämpliga fisketillstånd.


VINDSURFING
Vindsurfing har en fartfylld och sportig image. De tuffaste spelarna kastar en volt från stora vågor eller når hastigheter på 100 km/h! Men det är också ett lugnt och bekvämt sätt att njuta av havets natur, och du behöver inte vara en ung person i toppform för att njuta av vindsurfing. Knep är ungas jobb, men vindsurfing kan avnjutas på andra sätt, till exempel genom att vandra och njuta av naturen medan den bärs av vindarna.
Grunderna i sporten ska läras på en kurs och med lagom enkel utrustning. Nu finns det t.ex. bärande och lättanvända retroskivor finns. Början kräver envishet, men efter en veckas träning bör du redan kunna köra grundläggande körning. Förutom brädan behöver du segel, bom, mast, trapetsväst och våtdräkt. Investeringen är så stor att det är värt att lära sig med hyrverktyg för att vara säker på att detta är min nya hobby. Brädan åker på bilens lasthållare.


KITEBOARDING
Kiteboarding har exploderat. Inte konstigt, för det är väldigt roligt, och du kan göra det året runt här i Finland: på vatten, på is, i öppna backar när du byter till skidor eller snowboard istället för bräda.
Draken har mycket kraft, varför det är värt att gå kurser i början. På så sätt kan du ta dig dit med minsta möjliga stötar och förlust av utrustning. På slät, snötäckt is, där det är lite friktion, är inlärningen lättare. Du kan träna drakehantering med en liten, lärardrake. Draken styrs med en handhållen bom och själva draget riktas mot kroken i selen, så att draken inte "hänger" på händerna. I vatten behövs mer drakkraft för att övervinna friktionen.
För sommarens kitesurfing i Östersjön behöver du förstås en våtdräkt, en flytväst, en hjälm och en drake av lämplig storlek, en sele och en bräda. Du kan börja med en drake, men den ivrige entusiasten har ofta tre drakar i olika storlekar, som täcker nästan alla vindförhållanden utom de lättaste vindarna.


SURFING
I Östersjön "bryts" också vågor under och efter stormar, vilket gör att surfare kan glida över vattnet. Surfing Finland har blivit ett begrepp. Det inkluderar robusthet och grus samt dålig effektivitet, till skillnad från vågorna på Bali. Bara ett par skivor stående kommer att kompensera för all ansträngning och kyla.
Det är bäst att lära sig surfa i varma vatten, eftersom de inhemska, knepiga vågorna kräver skicklighet. Vad du behöver här är en tjock, smidig våtdräkt, samt envishet och mod. I början av hobbyn, särskilt utomhus, är det tufft att paddla genom vågorna på magen. Men allt som uppnås med hårt arbete smakar bäst!


BOOGIE BOARD
KROPPSSURFING
Bodysurfing är åtminstone ingen utrustningssport – allt du behöver är en kropp, simkunnighet och byxor. Stora, passande vågor kommer att ta dig ombord när du vet hur du ska påskynda simningen i rätt ögonblick eller genom att pressa dig själv från botten för att följa dem. Du agerar då som "surfbräda". Handtag med händer, som är bra att hålla fram eller på sidorna för att öka glidytan. Bodysurf är en utmärkt träning som också kombinerar en effektiv vattenmassage.
Boogieboard är återigen en cirka meter lång bräda, som kommer under överkroppen för att förbättra glidningen på vågorna. I denna sport används ofta korta fenor för att underlätta initial acceleration. Visst är det skönt att ha våtdräkt på sig i svala vatten. Idag kan du få boogieboards på sommaren t.ex. Från Lidl, Biltema.



Kajakpaddling
Kajakpaddling är ett trevligt sätt att åka på utflykter och röra på sig i havet. Det låter dig komma nära naturen. Kajakreseutrustning och resor kan utökas ytterligare på detta sätt. Den grundläggande paddlingstekniken lärs in snabbt, men säkerhetsaspekten bör studeras noggrant, eftersom det alltid är möjligt att falla. En nybörjare ska inte röra sig ensam. Kursen är inte dålig.
En skicklig paddlare kan hantera en kajak även i ruskigt väder och surfa samtidigt som den njuter av vågorna och snurrar vid behov tillbaka en kajak som landat på taket på rätt sätt. Utöver paddeln behöver sjöpaddlar ett öppningsskydd som hindrar vågor från att nå sittplatsen.
Nu för tiden kan du få nybörjarkajakpaket till ett ganska rimligt pris och det kommer du att vara nöjd med länge. Billiga kajaker "strippas" ofta. De har inte t.ex. vattentäta, flytande skott. Av säkerhetsskäl är det bra att utrusta en sådan kajak, t.ex. med luftfyllda verser som är tillgängliga speciellt för detta ändamål. Men med en sån här fenderlös kajak finns det en anledning att hålla sig nära stränderna. De är inte avsedda för kajakpaddling i öppet hav.

FÖRSÖRJNING
Stand-up paddleboarding är en förvånansvärt ung sport, även om den i sin enkelhet har utövats tidigare t.ex. på en gammal segelbåt. En paddleboard är väldigt lik en vindsurfingbräda, men är klart mer stabil och bärande. En speciell paddel är lätt, ibland justerbar i längd. Stand-up paddleboarding i lugnt väder är ganska avkopplande. När det är som bäst är det i klart vatten, där du även kan utforska undervattensnaturen medan du paddlar. Skaparna överlever även i hårt väder och surfar på vågorna.
Det finns nu många ställen där du kan hyra kanot, och det är värt att lära känna sporten med experters vägledning. Brädorna sträcker sig från uppblåsbara ryggsäcksbrädor till brädor gjorda av trä. Livlina och flytväst är på plats vid förflyttning till sjöss. En kompis ger också säkerhet till paddleboarding. Utrustningen kostar några hundra euro som en investering, och därför har stand-up paddleboarding blivit en framträdande del av den finska sommaren.


BOULDERING
Den exponerade klipphällen är naturens gymnastiksal. Ofta finns taggiga, lavfria klippväggar i södra ändarna av holmar och öar. De har slitsar, flikar, knippen och lister som ger dig ett grepp och en plats för din fot. Bouldering kan börja. Det är klättring på skiftande stenar, på lägre bergväggar, som alla kan träna på sin egen nivå så länge säkerheten sköts. Du kan göra det barfota, i sneakers, men erfarna klättrare har klätterskor på fötterna, en magnesiumväska runt midjan och ibland en madrass under väggen för att dämpa fall. En hjälm är inte heller en dålig sak.
Oftast rör man sig på väggen på en låg nivå, högst några meter hög, och horisontellt. Sporten utvecklar koordination, styrka och spänst. Allt som allt är det utmärkt träning. Det utvecklar också problemlösningsförmåga, för efter lite funderande kan även ett omöjligt hinder övervinnas.
Bouldering har också spridit sig som en inomhushobby till klätteranläggningar, men ingenting slår konst på en vacker ö, med sjöfåglar som ackompanjerar harmonin i rörelser.


FISKE
Den finska sommaridyllen har alltid innefattat ett maskspö. Mete är gratis, eftersom det inte kräver fiskekort, det tillhör varje mans rättigheter. Haka bara på masken och ställ dig upp för att stirra på det lugnande träet. Det kan också vara en bra behandling för missbrukare av sociala medier.
Även inom den här sporten finns det högflygare och experter, och naturligtvis tävlingar, om det traditionella inte räcker. En fri stav skapas med en kniv från en lämplig vesakknöl. En krok och ett lyft på några euro har varit standarderbjudandet på sommarmackarna. De bästa stavarna är gjorda av kolfiber, men de i glasfiber är lite billigare.
Förutom daggmaskar passar småfiskar, larver och till och med bulldeg som bete. Det finns även syntetiska beten som liknar maskar på marknaden. Rovfiskar föredrar köttmat, medan andra typer av mat är bra för mörtar. Tajta linjer!
https://kalastusluvat.kalapaikka.net/tarvittavat-kalastusluvat

GRATIS FISKE
Stångfiske tar dig nära naturen och det är spännande. När en fisk slår och du känner den i det darrande spöet kan du inte hålla dig kall. Stångfiske kan utövas från stranden eller från en båt. Du kan äta fisken eller kasta den tillbaka i havet oskadd, som du vill. För bytesfiskar har även mått under vilka ska släppas ut i havet igen bestämts.
Du kan komma igång med hobbyn ganska billigt, men den passionerade hobbyisten kan sänka hundratals, till och med tusentals euro i utrustningen. Flugfiske är kanske den ädlaste formen av spöfiske i världen.
Fiske med spö, med bete eller fluga, kräver fisketillstånd. Forststyrelsen säljer tillstånd för de havsområden man förvaltar, vilket kostar 25 euro/familj. För de under 15 och över 65 kostar tillståndet ingenting.
https://kalastusluvat.kalapaikka.net/tarvittavat-kalastusluvat

ART FISKE
Inom fisket är målet att kroka så många fiskarter som möjligt. 42 olika arter lever i Östersjön. Fongaus kräver kunskap om arten så att man känner till fiskens livsmiljöer och vanor, samt maten. Naturligtvis finns det arter som inte tar en krok och du kan fånga dem med andra aktiva redskap, som en krok eller din hand. Fongars samlar poäng och årspoäng för arten och i dessa avseenden skulle arten kunna jämföras med fågelskådning. Du kan också tävla i det som individuellt eller som ett lag.
Fongari har vanligtvis två spön: ett vanligt fiskespö och ett dragspö på en bra meterlängd med beten för precist fiske av småfisk. Betning sker för det mesta med ljuset från en pannlampa, när fisken har kommit till vila i grunden.


FÅGELSKIT
Att observera och identifiera fåglar är en gammal naturhobby, eftersom fåglar är en ganska synlig del av vår natur. Det är spännande att lära känna dessa underbara varelser, deras beteende, sång och humör. Den årliga vår- och höstvandringen är festliga händelser när flockar på flera hundra samlas och ger sig ut för att korsa havet.
Bongaus är ett passionerat sätt att njuta av fåglar och det tar entusiaster till olika delar av Finland. Ofta även vid havet, då några av arterna häckar i vår skärgård och vid kusten. Bongari försöker upptäcka så många fågelarter som möjligt. Mer än 470 arter har observerats i Finland.
Fågelskådning var förr en mansdominerad hobby, men nuförtiden är hälften av de nya entusiasterna kvinnor. Allt du behöver är en kikare och en bra fågelbok. Ett teleskop är också ett bra hjälpmedel för att se fåglar.


FOTOGRAFI
Havet i sina olika kläder är som ett ständigt föränderligt konstverk. Hur ser du på det? För en naturfotograf är havet en stor, flerdimensionell lekplats, vars kanske mest utmanande del finns under ytan. Vattenhobby är också ganska beskrivande ur olika vinklar.
Nuförtiden, när nästan alla har en mobiltelefonkamera, är denna hobby enklare än någonsin. Du kan spela in atmosfären i havet på din telefon och ta fantastiska videoklipp. Men ofta kräver fotografering av djur, fåglar, sälar eller fiskar redan kunskap om arten, mer robust utrustning och skicklighet. Vattentäta actionkameror och drönare som flyger i luften har skapat nya vinklar. Beskrivningen ger nytt innehåll åt naturaktiviteter till havs.


UPPLEV AV ÅKNING
Bra stålisar erbjuder en upplevelse, av vilka få förblir kalla. Utrustad med långbladiga skridskor och rejäla skor, njuter en utflyktsskridskoåkare i naturen och det föränderliga landskapet i fart. Om du kan åka skridskor med vanliga skridskor kommer du snart att kunna göra det med turskridskor också. Tekniken är inte problemet.
Säkerhet är naturligtvis en prioritet inom expeditionsskridskoåkning, därför behöver du vägledning och erfarna expeditionskompisar. Du kan lära dig om dessa saker på kurser, men bara erfarenhet gör en mästare som vet hur man avläser isen och känner till faropunkterna samt räddningsfärdigheter och utrustning.
Du bör inte röra dig ensam på isen, eftersom att falla i kallt vatten kan vara en chock och du kanske inte kan ta dig upp på isen på egen hand, även om du har issteg till hands. De är nödvändig utrustning, tillsammans med en tygduk och ombyteskläder packade vattentäta i ryggsäcken, samt en issond.


VINGESEGLING
På slät stålis är parasailing en av de roligaste aktiviteterna. För tjugo år sedan utvecklade finländarna Skimbat-vingen, som senare döptes om till Kitewing. Det är en hopfällbar, handhållen, ungefär fyra kvadratisk vinge som guidar skridskoåkare, skidåkare eller snowboardåkare längs istäcket. Vid hård vind kan hastigheten vara svindlande. Du kan ta med den på långa turer på isen. För tjugo år sedan flög vi från Esbo till Hangö och Päijänne från ände till ände med hjälp av vingar.
Den finska Kitewingen monteras från seglet och rörramen på mindre än tio minuter. Den kan även förses med trapetsrep, som är anslutna till selen, vilket minskar belastningen på händerna. Detta är en bra lösning, särskilt när du vandrar. Nu har även utländska, luftfyllda vingar som kan bäras i ryggsäck kommit in på marknaden.


IS SEGLING
Under decennierna har isflak av olika typer och storlekar setts på vår havsis, som rusar i rasande fart på skridskoblad. DN är den vanligaste isyacht som seglas solo. Plywood-underlägget, som går på tre skridskoblad, når hastigheter på över hundra. Körställningen är som i en formelbil, kanske lite obekväm och man måste undvika bommarna vid svängning. Lämpliga väderförhållanden är relativt sällsynta, men när de är det kan du stilla din hunger efter hastighet med den här enheten.
Utrustad med ett 6,5 kvadratsegel är DN också en internationell tävlingsklass, så denna krävande hobby passar perfekt som vinterfortsättning på exempelvis kappsegling.
Slädar har också utvecklats för vindsurfare, så att de kan fortsätta sin hobby under vinterstormar. De kräver relativt bar is som inte ska ha för mycket snö. Det finns också konkurrens inom denna sport.


DRAKSKIDÅKNING
Draken drar förstås även vintertid och friktionen är lägre än när man rör sig på vatten. Skridskor, skidor eller snowboard strax under och gå. Madrassdrakar är bekvämare på vintern än uppblåsbara drakar.
Man kan göra längre turer med drake, men då måste man vara beredd på att vinden ska lugna sig. När du har teleskopstavar och till exempel Telemarkskidor under kan du alltid skjuta upp resten av resan.
Drakåkning/boardåkning gör hobbyn året runt och det är inte många skid- eller snowboardåkare som behöver göra ytterligare investeringar. Men när hobbyn går längre är det värt att skaffa madrassdrakar till vintersäsongen.


IS FISKE
Borra ett hål i isen, sätt dig bekväm på en lägerstol, sänk ner spöet i öppningen nära botten och börja fiska. Med lycka eller skicklighet kan fisk hittas även under isen. Isfiske är en del av våra allas rättigheter och kräver inga fiskeavgifter.
Utrustningen du behöver är ett billigt isfiskespö med fiskelina, ett isfiskespö vars effektivitet kan förbättras med olika beten. En isborr är kanske den dyraste investeringen, men på våris kan man gräva hål som andra borrat och övergivna, så att ha en egen skruv är inte alltid nödvändigt.
Hålet skrapas rent med en slushhink. Isfiske är ett lugnande tidsfördriv i naturen och som en bonus kan du få lite mat på bordet.

ÖPPET HAV OCH ÖPPEN SIM
Till havs finns det tillräckligt med vatten att ösa. Det är nödvändigt att göra längre löpturer i våtdräkt. Nybörjare bör hålla sig nära stranden eller båten. En ensam simmare måste sköta sin egen sikt på grund av vattentrafik. Det tävlas även i öppet vattensim.
På vintern är det inget som piggar upp som öppen simning. Om du är utmattad efter jobbet, gå till öppet hus och du kommer att återfödas. Simning i öppet vatten har många goda hälsoeffekter, men t.ex. det rekommenderas inte för hjärtpatienter.


SKYDDSÅTGÄRDER
Om du älskar vårt hav kan miljöarbete för det vara ganska givande. Förutom Minu Mereni ry arbetar även många andra miljöföreningar till förmån för vårt gemensamma hav, som WWF, John Nurminens stiftelse, Finlands naturskyddsförening, Naturförbundet etc. Dessa anordnar bland annat samtal och samlar in medel till större projekt. Det finns också många lokala projekt, som Minun Mereni Operaatio Täktominlahti i Hankoniemi, som du kan delta i.
Potentiella oljekatastrofer är ett ständigt hot mot våra hav, och frivilliga räddningsstyrkor behövs. Sopor och plast ska bort från kusten och skärgården. Det finns gott om arbete för frivilliga i kampen mot näringsämnen som rinner ut i havet och i återställandet av eutrofa områden. Fråga miljöorganisationerna och gå ihop!
https://wwf.fi/väääätäästyo/talkooleirit/
http://www.luontoliitto.fi/itameri/mita-tehda
https://www.sll.fi/mita-me-teemme/veted/tavoittemme/itameri/



LÄTTBÅTSEGLING
Segling är inte nödvändigtvis en ouppnåeligt dyr och krävande hobby. Lättbåtar har lutande eller lyftköl, som den välkända optimistjollen. Många har kunnat lära sig grunderna i segling i det där "nötskalet" i unga år, men det finns riktiga fartfreaks i lätta båtar även om vi inte pratar om att foliera racers. Laser, 49er är bekanta racingyachter för många. Dubbelskrov katamaraner är de snabbaste yachter. Flera jollar kan seglas ensamma, vissa kan seglas i par, men vissa kan segla tre även under lämpliga förhållanden.
En jolleseglare överlever sällan torrt om vädret är något tuffare. Det är därför det är bra för honom att byta till våt- eller torrdräkt i kallt vatten. En lätt köl förhindrar inte alltid kapsejsning, men du kan få upp dessa båtar på egen hand. De har flytande element.
Många yachter kan endast användas för dagsturer. Still 525 på bilden har tillräckligt med lagringsutrymme på däcket så att även nattresor är möjliga. En ofta använd lätt handväska är en bra investering som behåller sitt värde. Varje stad har en segelklubb som anordnar nybörjarkurser. Vind i seglen!
