top of page
Minun_Mereni_Logo_valk.png
  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube
DSC02214.jpg

Det händer till sjöss!

Utöver projekt är vi involverade i olika maritima evenemang och aktiviteter till förmån för Östersjön.
Pieni_nuoli_elementti.png

En av de mest betydande händelserna för Minun Mereni ry förra året var undervattensdemonstrationen, där dykarklubbar längs kusten sänkte toalettbyttor, som fungerade som forskningsstationer, till havsbottnen. Dessutom anordnar vi strömmade paneldiskussioner och seminariepresentationer självständigt och tillsammans med andra aktörer som satsar på skyddet av Östersjön.

 

Har du något evenmang som du vill att vi ska delta i?

Visning av filmen Minun mereni – Mitt hav på EDUCA-mässan i Helsingfors Mässcentrum, 25.1.2025

Filmskaparen Ari Heiniläs film Minun mereni – Mitt hav erövrade en ny publik lördagen den 25 januari 2025 på EDUCA-mässan. Efter filmpresentationen presenterades lärmiljön Innostu Itämereestä! Känn Östersjön! som är skapad utgående från filmen och som lanserades i april 2025.

Det havsrelaterade utbildningsmaterialet erbjuder skolor inspirerande, kreativa och praktiska uppgifter om Östersjön och utmanar skolbarn i alla åldrar, från grundskolan till gymnasiet, att utforska och tänka på sitt eget hav och Östersjöns värde för människorna.

I paneldiskussionen på mässan Vene Båt 2025 diskuterades evighetskemikalier den 14 februari 2025

I paneldiskussionen på mässan Vene Båt 2025 diskuterades aktuella evighetskemikalier: Vilka är dessa evighetskemikalier och hur hamnar de i våra vattendrag? Hur kan var och en vara i en avgörande roll för att lätta på sin kemikaliebelastning under olika årstider? Hur påverkar de hela vårt ekosystem – vårt vatten, naturens kretslopp, näringskedjan och människornas hälsa?

 

Som ordförande fungerade naturjournalisten och den inbitna paddlaren Tom Nylund, känd från programmen Östersjöns beskyddare Peltsi och Tom och Puoli seitsemän, i panelen satt verksamhetsledaren för Finlands Vattenverksförening, teknologie doktor Riku Vahala, textil- och materialingenjör Marja Rissanen, entreprenören och den prisbelönta jämställdhets- och miljöaktivisten Miisa Mink samt den erfarna tävlingsseglaren och segelsällskapsaktiva Topiantti Äikäs.

Pandeldiskussionen Den gröna omställningen får inte förstöra våra vattendrag i Helsingfors, 26 november 2024

Regeringen håller på att stifta en lag (HE175/2024) som skulle tillåta batteri- och gruvprojekt att få nya miljötillståndsspecifika undantagstillstånd för att försämra vattenkavliteten. Enligt miljöorganisationer bedriver Finland klimatpolitik på bekostnad av vattendragen.

 

I samarbete med Puhtaan Meren Puolesta, MiningWatch Finland och Saimaa ilman kaivoksia ordnade vi ett evenemang med introduktion till och en diskussion om effekterna av lagändringen, samt en historisk översikt över utvecklingen av tillståndet i de finska vattnen fram till idag. Beslutsfattare och journalister bjöds in och evenemanget streamades.

Seminariepresentationen A'Pelago Initiative i Kasnäs 15–16 augusti 2024

A'Pelago Initiative är ett årligt forum för blå ekonomi som främjar vetenskapsbaserade affärslösningar för restaurering av haven. Evenemanget katalyserar innovationer inom den blå ekonomin, affärslösningar och finansiering. Målet är en förändring som möjliggör livskraft i marina områden i Finland och runt om i världen.

 

Vid evenemanget i Kasnäs den 15–16 augusti 2024 höll Mikko J. Salminen, styrelseledamot i Minun Mereni ry, diplomingenjör och skapare av företaget Spinnverse, ett tal om innovationsekosystemen. I sitt tal föreställde han sig ett innovationsekosystem med 10–20 företag som skulle återställa kustvattnen på ett ekonomiskt fiffigt sätt och till och med få vinst på sin verksamhet. Till exempel får man metan och gödsel från fosforrika växter som avlägsnas från havet.

Paneldiskussion om östra Finska viken på Kotka Havsdagar den 25 juli 2024

Vi arrangerade en paneldiskussion om östra Finska viken på Kotka Havsdagar tillsammans med föreningen Puhtaan meten puolesta. I panelen diskuterades betydelsen av östra Finska viken och hur havet har förändrats under de senaste 10 åren. Dessutom tog vi upp skyddsbehoven i östra Finska viken.

 

Deltagarna i panelen vid evenemanget var: Tapio Korjus, OS-mästare i spjut, Kotkabon Jyrki Lindström, tävlingsseglare i H-båt och basketspelare i KTP-Basket, Sami Antikainen yrkesfiskare och fiskhandlare i Kotka och Outi Lankia, miljövetenskapare och kommunalpolitiker i Borgå.

Undervattensdemonstrationen VAM på bottnen av Östersjön 2.9.2023

Lördagen den 2 september 2023 ordnades det troligen för första gången en protest under vattnet i Östersjöregionen. Tio dykarklubbar längs kusten sänkte rengjorda toalettbyttor på platser med betydande avrinningsproblem.

I toalettstolarna placerades sedimentuppsamlare som lyftes upp ett år senare för att analyseras.

Med den gemensam kampanjen kräver dykklubbarna, Minun Mereni ry och Baltic Sea Action Group (BSAG) att man återställer utdikade, improduktiva myrar och slutar med kalhyggen. Demonstrationen fick stor medial uppmärksamhet både lokalt och nationellt.

 

Insamlingsbehållarna analyserades ett år efter insamlingen och byttorna ska lyftas upp hösten 2028.

Panelen Vad rinner ut i vårt hav, Båt 2024 9.2.2024

Minun mereni ry:s expertpanel på Båtmässan i Helsingfors mässcentrum den 9 februari 2024 fokuserade på temat: Hur förhindrar vi avrinningen från land till Östersjön? Restaurering och genomförande av EU:s förordning om restaurering av natur i Finland.

I diskussionen deltog forskare och docent vid Institutionen för geografi och historia vid Östra Finlands universitet Tero Mustonen , storägare, miljöpåverkare, grundare av stiftelsen Elävä Itämeri (BSAG) Ilkka Herlinin, miljöminister Kai Mykkänen, forskare och filosofie doktor Matias Scheinin från Åbo yrkeshögskola, som ordförande fungerade styrelseledamoten Mikko J.Salminen i Minun mereni ry

bottom of page